LA PUTNA PLÂNGE ȘTEFAN VOEVOD…

Astăzi, 24 Ianuarie, se împlinesc 165 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române (Èšara Românească È™i Moldova), sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. O zi de importanță deosebită È™i preludiu al Prea Dreptei Mari Uniri din 1918 de reîntregire naÈ›ională. Și totuÈ™i, în sunetele fanfarei care ne răscoleÈ™te toate fibrele fiinÈ›ei de mândrie sărbătorind actul istoric petrecut cu 165 de ani în urmă, uităm că trecem într’un nou an cu aceiaÈ™i durere nestăpânită a despărÈ›irii de fraÈ›ii rămaÈ™i în afara fruntariilor naÈ›ionale, Românii desțăraÈ›i, cotropiÈ›i sau vânduÈ›i din interese meschine.
Pecetea Românească se întinde până în oblâncurile Nistrului, È™i cu toate acestea, pământul Basarabiei (al zisei Republici Moldova de azi), încă lipseÈ™te de la trupul Țării-Mamă, părăsit È™i necontestat de sluÈ›ii È™i miopii intereselor româneÈ™ti, la care se adaogă ruÈ™inosul act de oroare semnat ulterior fără nici o adjudecare, care-i ciunteÈ™te provinciile străbune Cahul, Ismail È™i Cetatea Albă în folosul unei țări străine. Un act de trădare – i-am spune noi – lăsat în plata Domnului de urmaÈ™ii care au tot venit la conducerea României, din aceleaÈ™i interese de care am amintit. O ciuntire fără precedent, fără capete tăiate, ascunsă; fraÈ›ii noÈ™tri din aceste provincii au rămas cu steagul la piept, cu învățăturile, cu tradiÈ›iile È™i obiceiurile moÈ™tenite de câteva milenii, È™i cu aceiaÈ™i credință È™i speranță că într’o zi, bunul Dumnezeu se va îndura È™i de ei să le aducă un Ștefan miruitor, mesianic, cu paloÈ™ izbăvitor care să-i repună în drepturile lor pământeÈ™ti È™i româneÈ™ti. SuferinÈ›a acestora se îngeamănă cu cea a fraÈ›ilor din Bucovina de Nord, minunata Èšară a Fagilor, despărÈ›ită È™i ea prin rapt È™i cotropită de acelaÈ™i stat, unde desnaÈ›ionalizarea cunoaÈ™te de mulÈ›i ani o adevărată tragedie prin măsurile antiromâneÈ™ti adoptate. Nu am văzut proteste serioase din partea guvernului român împotriva acestor măsuri, nici demersuri sau eforturi legitime de contestare în vreun fel oarecare pentru aceste teritorii istorice; guvernanÈ›ilor, obosiÈ›i de goana nebună după agoniseli de toate cele, acest detaliu le pare puÈ›in important! Dezonorantă atitudine! Iar faptul că nu am înregistrat nici o atitudine conciliantă serioasă nici pentru ceilalÈ›i fraÈ›i de-ai noÈ™tri din Cadrilater, din Tribalia (sudul Dunării È™i Timoc) – răstigniÈ›i È™i surghiuniÈ›i continuu de autorități, unde nelegiuirile se È›in lanÈ› împotriva lor, înjosiÈ›i È™i îndepărtaÈ›i de autorități – spune mult despre cei care ne conduc.
Oare, nu vor să supere Uniunea!?
Credem, ca Români, credem È™i susÈ›inem fără nici un echivoc alipirea tuturor pământurilor româneÈ™ti, înditruiÈ›i de înaintaÈ™ii ce s’au jertfit pentru ele È™i au plătit eroic cu sângele lor!
La Putna, fraților, plânge Ștefan Voevod!

Nicolae NIȚĂ

January 23, 2024 · admin · No Comments
Posted in: La ordinea zilei

Leave a Reply