AJUNUL BOBOTEZEI

ASTĂZI FIREA APELOR…

Ziarul Buna Vestire. Anul I, Nr. 256, Vineri 7 Ianuarie 1938

   «Astăzi firea apelor se schimbă…», răsună pe toate văioagele È™i pâraiele Neamului mărturisirea cântării bisericeÈ™ti. Și noroadele de pe rumâneÈ™ti plaiuri, sorb cu nesaÈ› nădejdea împărăției cerurilor, din cristalele limpezi de aghiazmă.
   Astăzi Hristos Domnul, s’a pogorît în valuri de Iordan, pentruca dintr’o simbolică È™i taină de unde limpezi, să ne arate calea spălării păcatelor.
   Biserica azi sfinÈ›eÈ™te apele.
   Cântarea bisericească spune că firea apelor se schimbă, în unde, în puhoaie de har È™i sfinÈ›enie.
  
În pâraiele munÈ›ilor È™i văilor se aruncă cruci sfinte. Flăcăii Țării se asvârl în valuri, È™i’n haine de omăt le scot din adâncuri pe maluri de omăt.
   Azi e ziua sfântului Botez. ÃŽncepătoria mântuirii noastre.
   Și ni se mistuie sufletul de albe bucurii, când ne gândim că în Èšara aceasta binecuvântată de Dumnezeu, dar urgisită de oameni, de oameni miÈ™ei, sunt niÈ™te legiuni de suflete È™i mai albe decât omătul, care au făcut din «sfinÈ›irea apelor», piatra de căpătâi a vieÈ›ii noastre.
Din «sfințirea apelor» și din «botezuri». Botezuri de sfântă aghiazmă pe care o sorb după zile de negre ajunări și botezuri de sânge.

   Da, botezuri de sfinÈ›enie în propriu-le sânge. Botezul mucenicesc al primelor veleate creÈ™tine. Toate întru mărturisirea Domnului Hristos È™i dreptății pe care n’o vor È™tirbită.
   De aceia astăzi e ziua lor sfântă. A legiunilor albe născute din ape È™i Duh.
   Făcliile lor de omăt, stau făclii albe lui Dumnezeu, pe toate malurile de ape româneÈ™ti. PreoÈ›ii cântă’n psaltichie È™i cădelniÈ›e tainele sfinte care-È™i au azi începătoria.
   ÃŽn sfântul Botez.
   Dar nimeni nu poate cânta mai tare decât ei, flăcăii aceÈ™tia, cu botezuri de sânge: «Astăzi firea apelor se schimbă…».
  Da, da, astăzi firea apelor se schimbă.

   Și pentru cer, È™i pentru pământ. Mai ales pentru pământul Țării RomâneÈ™ti.

«BUNA VESTIRE»

January 4, 2024 · admin · No Comments
Posted in: La ordinea zilei

Leave a Reply