Victor CorbuÈ›: CIVITAS DIABOLI

Victor CorbuÈ›:

CETATEA DIAVOLULUI

Editura “Elisavaros”

București, 2005

     ÃŽn istoria “memorialelor” celor care au È›inut să salveze comorile de plânset È™i credință cu care s’a confruntat tânăra generaÈ›ie dintre cele două războaie, vin È™i paginile acestei cărÈ›i aparÈ›inând unui adevărat predestinat al suferinÈ›elor, cel care a fost Victor CorbuÈ›. “Civitas Diaboli” – Cetatea Diavolului nu reprezintă o simplă analogare a faptelor consumate, o simplă înregistrare cauzală a acestora, ci are semnificaÈ›ii mult mai profunde. Rândurile acestei cărÈ›i sunt o mărturie dureroasă (răni încă deschise È™i gâlgâinde), la procesul cunoaÈ™terii ororilor îndurate zeci de ani de această generaÈ›ie sacrificată Ã®n temniÈ›ele diferitelor dictaturi din România, o înregistrare meticuloasă pentru un restitutio ad integrum al Adevărului acestui calvar.

    ÃŽn acest sens al parcurgerii, suntem proiectaÈ›i la un episod tragic, înregistrat în amănunÈ›ime de autor (unicul până în clipa de față), acela al execuÈ›iei camarazilor săi de credință È™i suferință în lagărul dela Vaslui din Septembrie 1939, moment de cutremurătoare È™i dureroasă realitate. “Totul se auzea atât de distinct È™i atât de aproape… Nu mai aveam pe nimeni decât pe bunul Dumnezeu.”  Pagini întregi de analiză sunt destinate acestei orori apocaliptice, un proces de conÈ™tiință È™i condiÈ›ie a făptuitorilor, în prim plan a condiÈ›iei lor ca Români. Cum oare a fost posibil un astfel de act? “De peste 53 de ani îmi pun aceleaÈ™i întrebări la care încă nu s’a putut răspunde”, ne mărturiseÈ™te Victor CorbuÈ›. O transformare conjuncturală a stării lăuntrice ulterioare supravieÈ›uitorilor acestui măcel, ne-o destăinuie (parafrazându-l pe Gyr) drept o rană nevăzută: “Devenisem o rană, È™i aÈ™a vom rămâne  pentru toată viaÈ›a, indiferent de alte aparenÈ›e…” O rană care i s’a chircit în inimă, un prezent imediat, care nu l-a părăsit È™i i-a chinuit memoria È™i de care orice distanÈ›are a fost imposibilă.

    Mai bine de optsprezece ani de recluziune în suferință, martirizat în chinul credinÈ›ei sale, “moÈ™tenit” de prigoanele regimurilor care l-au surghiunit È™i purtat dintr’o închisoare în alta, V. CorbuÈ› a trăit o epopee unică, fiind martorul multor întâmplări tragice.  

    Față de episodul relatat mai sus, nu mai puÈ›in relevante sunt descrierile din capitolele care se succed, dedicate universului concentraÈ›ionar în care ajunsese România, îngenunchiată sub bocancul comunist: Aiud, PiteÈ™ti, Gherla, Sighet, Periprava, È™.a., cu o diversitate intensă de emoÈ›ii È™i de o particularitate extremă.

    Măsurile eÈ™alonate de distrugere organizată a opozanÈ›ilor, prin metodele cele mai abuzive È™i atavice de care a fost capabil regimul comunist Ã®n procesul de instaurare, consolidare È™i înfrângere a oricărei rezistenÈ›e anticomuniste, se rezumă fidel din însăși titlul cărÈ›ii de față: Cetatea Diavolului, dealtfel justificată de autor È™i printr’o sentință amară împrumutată dela Machiavelli: “ForÈ›a devenise justiÈ›ie…”

    La Aiud, vestita temniță în care se încerca strangularea oricărei voinÈ›i È™i trăiri, despersonalizarea individului, unde se practica înfrângerea sufletelor, mulÈ›i au suferit È™i s’au jertfit pe măsura timpurilor, unii chiar cu credință fortificată: Prof. G. Manu, poetul R. Gyr, PrinÈ›ul Al. Ghica, C. Gane, È™.a. Unde, noapte de noapte, pe-o rână de coastă, fără nici o cruce la căpătâi, mormintele camarazilor lor se înmulÈ›eau înÈ™iruindu-se dela un capăt la altul, înfrățindu-se cu pământul, parcă spre uitare È™i neÈ™tiință.

    ÃŽn cele mai aspre condiÈ›ii (greu de imaginat astăzi), mii de oameni È™i-au purtat lanÈ›urile groase cu bărbăție È™i stoicism, fără a se înspăimânta de moartea imanentă. Despre această încrâncenare în credință È™i abjurare ideatică, pana autorului se opreÈ™te să schiÈ›eze misiunea È™i sensul de existență ce È™i l-a menÈ›inut Prof. Manu: “La un moment dat lângă celula în care mă aflam împreună cu ceilalÈ›i camarazi ai mei, se afla o celulă în care era izolat un singur om. Acesta datorită importanÈ›ei sale È™i taliei sale È™tiinÈ›ifice. Numele său era George Manu, considerat cel mai mare exemplu de rezistență.  El a murit acolo, fără a i se da nicio îngrijire medicală tocmai pentrucă nu cedase în nici un chip opresorului. El fusese discipol de frunte a doamnei Curie È™i era profesor de fizică atomică la universitatea din BucureÈ™ti. El a fost un erou din toate punctele de vedere. De cele mai multe ori era izolat, găsindu-i-se fel de fel de vini cari de fapt erau pregătite È™i regizate tocmai pentru a-l determina să cedeze. Nu au reuÈ™it È™i l-au omorît…”

    Victor CorbuÈ› va petrece cinci ani la vestita Zarcă, “în marele cavou al neamului de la Aiud”. Cinci ani lungi È™i grei, o veÈ™nicie, cât o viață de om, ca o reflexie,  în condiÈ›iile de-atunci, în suferinÈ›a fără margini. “Acest Aiud È™i acea Zarcă îmi revin mereu în amintire È™i mă chinuie nespus”, ne spune el. 

    “Aici e Aiudul, aici e Aiud,
    răsună din piepturi cuvântul durut.
    Aici unde viaÈ›a își cântă imn sfânt
    un neam se coboară cu fruntea’n pământ”.

    Amintiri răscolitoare de fapte nedrepte, inumane, dintr’un hău al istoriei apropiate care, oricât am vrea să spunem că nu ne aparÈ›ine È™i pe care oricât am dori, nu o putem uita prin tragismul ei, înfățiÈ™ate într’un periplu de amploare, subjugate de întrebări: De ce? È™i Cum a fost oare posibil?

    Sunt întrebări pe care È™i le vor pune È™i cititorii acestei lucrări de valoare incunabilă prin natura mărturiilor ce le conÈ›ine È™i ni le destăinuie, din viaÈ›a unui om care a putut rezista sistemului, ancorat într’o credință enormă È™i justificată…

Nicolae Niță

May 5, 2005 · admin · No Comments
Posted in: MiÅŸcarea Legionară

Leave a Reply