Spicuim din presa legionară

"Buna Vestire", 20 Decembrie 1940

Ziarul “Buna Vestire”, Anul VI, Seria II, Nr. 83, Vineri 20 Decembrie 1940

Realizări, realizări, realizări

Tineretul român legionar a împânzit ţara pentru a cladi tot ceeace s’a năruit în cei 20 de ani de copioasă demagogie

Pe şantierul unde se construiesc case pentru sinistraţi

 Dat fiind numarul mare al celor ce au ramas fara adaposturi in urma cutremurului, cat si prabusirea a numeroase edificii de utilitate publica, camaradul comandant prof. Stoicanescu a concentrat toata “Munca Legionara” numai in scopul solutionarii acestei probleme urgente. S’a format un adevarat santier pentru construirea de locuinte celor lipsiti de adaposturi.

Dupa planul camaradului arhitect Joja, seful biroului de elaborare s’a pornit la o adevarata campanie de constructie: case de locuit tip I, compuse dintr’o camera cu tineta, case tip II, compuse din doua camere si o tineta, case tip III compuse din trei camere cu doua tinete…

Astfel, fabrica de cherestea din str. Macilor, proprietatea camaradului Chiric, mester iscusit, a devenit o adevarata tabara de munca legionara.

Aci, aproape de periferia orasului, peste 300 legionari majoritatea tamplari de meserie, sub conducerea camaradului inginer Stefan Mares, lucreaza zi si noapte la confectionarea locuintelor ce, in masini, transportate pe teren, vor reda linistea si fericirea numerosilor cetateni ramasi fara adaposturi.

E o realitate in adevar uriasã.

Numai in intervalul de zece zile, “Munca Legionara” a transportat pe teren dispersate, scoli primare si un spital in masura sa adaposteasca peste 100 paturi.

Pe santier se gasesc astazi circa 300 case, complet confectionate si amenajate cu strictul necesar.

E in functie numai de gasirea mijloacelor de transport pentru ca ele sa fie asezate in randul celorlalte case scapate ca prin minune de la catastrofa.

H.G.

Ziarul “Buna Vestire”, Anul VI, Seria II, Nr. 83, Vineri 20 Decembrie 1940

November 12, 2010 · admin · 2 Comments
Posted in: Mişcarea Legionară

2 Responses

  1. Costea Adrian - February 15, 2011

    Intr-adevar ca a fost ajutata multa lume, mai ales in conditiile grele de atunci cand tara era plina de refugiati din toate partile. Au fost eforturi mari si inobileaza pe legionari!

  2. Nicolae Caraian - July 10, 2011

    Sunt foarte interesat de organizatia Garzii de fier. Bunicu meu, D-tru Caraian a facut parte din legiune in Constanta si am aflat multe amanunte de pe la rudele noastre despre el cand era legionar. Sunt impresionat de tot ce a suferit, dar si mandru ca a facut parte din Garda de fier.
    Nicolae Caraian

Leave a Reply