NUNTA DELA FOCÅžANI…

Aspect dela nunta Căpitanului…

      “La 13 Iunie, am plecat la FocÅŸani, cu mama mea, tatăl meu, fraÅ£ii, surorile, mireasa ÅŸi socrii. AjunÅŸi acolo, am fost găzduiÅ£i de generalul Macridescu. Acolo a venit, seara, comitetul de organizare a nunÅ£ii ÅŸi ne-a spus că totul este aranjat ÅŸi că din celelalte oraÅŸe sosiseră peste 30.000 de oameni, care fuseseră încartiruiÅ£i cu toÅ£ii ÅŸi că vor mai sosi în timpul nopÅ£ii. Că toată lumea din FocÅŸani (exceptând evreii) primeÅŸte să găzduiască pe oaspeÅ£i.

      A doua zi dimineaÅ£a, mi s’a adus un cal – aÅŸa era programul – ÅŸi după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornit în faÅ£a unei coloane afară din oraÅŸ, la Crâng. Pe marginile ÅŸoselei, de o parte ÅŸi de alta lume, prin copaci erau copii, iar pe ÅŸosea veneau în urma mea naÅŸii, în trăsuri ornate, în frunte cu profesorul A.C. Cuza ÅŸi generalul Macridescu, Hristache Solomon, colonelul Blezu, colonelul Cambreanu, Tudorancescu, Georgică Niculescu, maior Băgulescu ÅŸi alÅ£ii. Venea apoi carul miresei cu ÅŸase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntaÅŸilor.

      ÃŽn total 2.300 de care, trăsuri ÅŸi automobile, toate încărcate cu flori ÅŸi lume îmbrăcată în costume naÅ£ionale. Eu ajunsesem la ÅŸapte kilometri de oraÅŸ, în Crâng ÅŸi coada coloanei încă nu ieÅŸise din FocÅŸani.

Căpitanul – Nunta din Crângul FocÅŸaniului…

      ÃŽn Crâng s’a oficiat nunta pe o estradă de scânduri pregătitã anume. Erau de faţă între 80-l00.000 de oameni. După oficierea slujbei religioase au început hora, jocurile ÅŸi petrecerea. Apoi a urmat masa întinsă pe iarbã verde. Fiecare îsi adusese de mâncare, iar focşănenii avuseseră grijă ÅŸi pentru lumea venită din alte părÅ£i. Toată această desfăşurare de costume naÅ£ionale, de care româneÅŸti, de viaţă ÅŸi de entuziasm, a fost filmată. Peste câteva săptămâni s’a reprezentat la BucureÅŸti. Dar numai de două ori, căci Ministerul de Interne, a confiscat ÅŸi filmul ÅŸi copia lui ÅŸi le-a dat foc.

Spre seară, nunta s’a terminat într’o înfrăţire ÅŸi însufleÅ£ire generală”.
(Corneliu Codreanu)

FocÅŸani, nuntă în Crâng, Duminică, 14 Iunie 1925…
Corneliu Codreanu ÅŸi Elena Codreanu

October 23, 2010 · admin · No Comments
Posted in: MiÅŸcarea Legionară

Leave a Reply