CABANA SUSAI DELA PREDEAL

Cabana Susai dela Predeal construită de legionari

 20 Octombrie 1937

 RESTAURANT-PENSIUNE LEGIONAR, LA PREDEAL

     Peste câteva zile se va inaugura o nouă aşezare comercială legionară la Predeal. Ea este situată pe Susai în una din cele mai fermecătoare poziţii. O sală de restaurant destul de încăpătoare, pentru cca 60 de persoane, şi 7 camere frumos mobilate. Această nouă aşezare legionară este în adevăr o mare binefacere pentrucă ea se adresează acelei categorii de oameni care n’ar putea altfel să beneficieze de aerul vindecător şi întăritor al Predealului. 100 lei pe zi casă, masă, căldură, lumină, este o sumă încă neîntâlnită în vreo staţiune balneară sau climaterică. Dovada stă în însăşi faptul că înainte de deschiderea localului, numeroase persoane s’au înscris la sediul legionar din Capitală. 

     Sperăm ca în curând vom putea anunţa inaugurarea nouei cuceriri. 

     C.Z.C. 

     Predeal, 24 Octombrie 1937 

LA INAUGURAREA PENSIUNEI LEGIONARE DIN PREDEAL  

     Camarazi şi prieteni ai mişcării noastre. 

     Am deschis acest restaurant la Predeal pentru ca tinerii din Mişcarea Legionară să aibă în a lor stăpânire un picior de pod la cel mai bun aer al României

     Vor şti deci că ceea ce mai înainte pentru ei era o imposibilitate, de azi nu mai este. Vor putea urca aici şi sta cu un preţ redus sau în schimbul serviciilor pe care le vor face. 

     Îşi vor reface sănătatea sau îşi vor dubla puterile, pentru ca să le pună pe toate în serviciul patriei şi al biruinţei legionare. 

     Aceste capete de pod se întreţin întotdeauna cu jertfe materiale, de organizaţii, guverne, sau state. Dacă noi însă prin comerţ vom putea realiza şi un cât de mic beneficiu, întreprinderea noastră de astăzi îşi va fi atins şi chiar întrecut scopul propus. 

     Camarazi şi prieteni. 

     În acest restaurant veţi mânca toată lumea la fel, aceleaşi feluri de mâncare, dar veţi plăti după puteri. Între un minimum şi un maximum fixat de noi cel sărac va plăti mai puţin, cei mai bogaţi vor plăti mai mult, după cum sunt retribuiţi, după greutăţile familiare etc. 

     Dacă unul va zice: Eu n’am nici un ban – nu va plăti nimic. Pentru că nu e drept ca cineva să moară de foame, ne vom interesa dece n’are, pentru ca să-l punem la treabă şi să-l facem să aibă. 

     Cine va judeca cât trebuie să plătească un client? El singur, clientul. Atât am judecat că pot, atât cred eu că e drept să plătesc. Judecata lui este fără apel. 

     Iubiţi camarazi, 

     Un principiu al Justiţiei spune: 

     „Nimeni nu poate fi judecător în propria sa cauză”. 

     Răspund: Principiul înjoseşte omenirea, pentru că îl consideră pe om laş sau hrăpăreţ. Aşa e omul. Dar eu nu vorbesc de cum este omul, ci de cum poate şi trebuie să fie. Într’o omenire înălţată, omul nu numai că poate, dar trebuie să fie propriul său judecător. Omul trebuie să se judece singur, să aibă curajul şi loialitatea de a da fiecărui ceea ce este al său, adică de a fi drept. Omul judecător în propria sa cauză, drept şi sever cu sine însuşi. 

     La temelia unei ţări trebuie să fie omul drept şi e bine să începem să facem şcoală în această direcţie. Cu acestea zise, Restaurantul de la Predeal este deschis şi toţi câţi sunteţi aici, săraci sau bogaţi, sunteţi invitaţii noştri la masă. 

     La ceea ce avem şi cât avem. 

     C. Z. C.

October 9, 2010 · admin · No Comments
Posted in: Mişcarea Legionară

Leave a Reply