Biserica lui Horia Sima

“Biserica lui Horia Sima”

Cum intri în biserică, la loc de cinste, pe peretele din dreapta, pictura lui Avram Iancu păzeÈ™te intrarea. Dacă treci de el, de pe următorul perete te privesc ochii vigilenÈ›i ai lui Horea, CloÈ™ca È™i CriÈ™an. ÃŽn acest “cuib de patriotism”, într’o casă din apropiere a locuit câțiva ani Horia Sima, Comandantul MiÈ™cării Legionare. ÃŽn ’34 a fost ridicat pridvorul bisericii purtând însemnele Legionare, cimentate ulterior, iar în ’36 la sfinÈ›irea bisericii a participat È™i un grup de tineri legionari.
Aproape, cum zic ardelenii, la vreo 30 de kilometri de Deva se află municipiul Brad. ÃŽn biroul său, preotul ne spune povestea sfântului locaÈ™: “Biserica s’a ridicat în ’33 pe o mai veche biserică, construită în 1787. S’a cladit peste oasele Protopopului Nicolae MihălÈ›an, care a participat la înmormântarea lui Avram Iancu. Mormântul său a fost mutat acum, dar oasele au rămas încă sub biserică”. Văzând că suntem nerăbdători să vizităm biserica, părintele ne conduce printre cruci spre intrare: “La noi la moÈ›i, cimitirul trebuie neapărat să fie în jurul bisericii. Cimitirul nostru se întinde pe deal cam vreo cinci hectare È™i la fiecare PaÈ™te, seara, oamenii aprind câte o lumânare la fiecare. Noaptea aceea este cât o mare de lumânări!”.

La intrarea în curtea bisericii, pe dalele pridvorului stă scris anul 1934, iar deasupra cifrelor sunt două pete de ciment. Un bătrân ne explică imediat: “Păi, pridvorul l-au făcut legionarii în ’34. Iar jos, pe ciment, era svastica. Evident că a fost cimentată după”. MoÈ™ul continuă: “Apăi, Horia Sima a stat aici prin ’30. A fost profesor de filosofie la liceul de la noi. A stat în gazdă la familia Florea È™i s’a È™i căsătorit cu fata familiei, Elvira! Dupa aceea, obiÈ™nuia să vină în vacanÈ›e cu soÈ›ia la Brad”, ne luminează moÈ™u. Bătrânul È™tie de ce legionarii au ales acest loc de Românie: “Noi încă suntem mândri că suntem români. Noi, moÈ›ii, încă suntem patrioÈ›i È™i o să fim mereu. E exact cum a zis È™i Avram Iancu: Unicul dor al vieÈ›ii mele este să-mi văd naÈ›iunea mea fericită! Dar eu nu mai apuc, că-s bătrân!”.

Răzvan Bica

June 26, 2010 · admin · No Comments
Posted in: MiÅŸcarea Legionară

Leave a Reply